Logo GOH
Hejčínské
noviny
Logo GOH

Don’t Worry, It’s Just Cooking

aneb

A guide to acceptable cooking skills

Zrovna tento měsíc jsem vyzvala jednoho hráče z naší hejčínské fotbalové elity, aby se s vámi podělil o své cukrářské a pekařské zkušenosti. Málokdo ví, že náš výborný fotbalista s dresem číslo 4, Marek Künstler, má velký talent nejen na sporty, ale vyzná se také v kuchyni. Požádala jsem ho tedy, zda by se s námi nepodělil o nějaké své speciální recepty. 

Čekají vás rovnou dva výborné recepty. Jako první vám přinášíme vynikající recept na čokoládové brownies a hned poté si můžete vychutnat speciální věnečky. Zapomeňme na všechny diety a pojďme si společně osladit víkend či perný den plný testů a úkolů. Tady jsou dezerty, na které budete myslet celý týden.

Brownies

INGREDIENCE

  • 125 g másla
  • 45 g kakaa
  • 2 ks vejce
  • 200 g cukr krupice
  • 150 g hladká mouka
  • 60 g  čokoláda s vysokým obsahem kakaa (50 %-70 %)

POSTUP

-rozpusťte porci másla, sundejte z plotny a po mírném zchladnutí vmíchejte kakao

-vyšlehejte 2 vejce do pěny, přidejte cukr a znovu důkladně vyšlehejte 

-do směsi vajíček vmíchejte kakao s máslem, přisypte mouku a čokoládu a vše pořádně zamíchejte

-těsto nalijte do vymazaného pekáče

-pečeme na cca 180 stupňů okolo 20-25 minut

-nechte vychladnout a nakrájejte na klasické kostky

-jako ozdobu můžeme použít zbylé kakao nebo například bobulovité ovoce

Věnečky

INGREDIENCE NA TĚSTO

  • 250 ml  vody
  • 9 dkg  hery
  • špetka  soli
  • 14 dkg polohrubé mouky
  • 4 ks vejce

INGREDIENCE NA NÁPLŇ

  • 600 ml mléka
  • 2 bal. vanilkového pudinku
  • 2 bal. vanilkový cukr
  • 250g másla

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si připravíte tzv. odpalované těsto

-začnete rozpuštěním hery v 250 ml vody na ohni, přidáte i špetku soli, zároveň stále necháváte na 

mírném ohni

-do této směsi následně přidáte polohrubou mouku a chvíli odpalujete

-necháte zchladnout

-přidáte 4 celá vejce a pořádně všechno zamícháte, až vznikne celistvé těsto

-nalijete do forem nebo vytvoříte vlastní tvary a položíte na plech 

-pod stálým dohledem pečete na cca 180 stupňů až do zlatova

Mezitím si připravíte krémovou náplň

- nejprve vyšleháte vanilkový pudink

-postupně přidáváte i máslo, mléko podle potřeby a nakonec i vanilkový cukr

-po vytažení těsta a lehkém zchladnutí věnečky rozřežete a můžete opatrně plnit

 

Doufám, že si tyto recepty naplno užijete. Těším se na vás za měsíc!

Dobrou chuť! 

Viktorie Berger